Filos

Stowarzyszenie im. Joanny Froehlich

Przeciwdziałanie Przemocy w Rodzinie i Środowisku

Stowarzyszenie Filos im. Joanny Froehlich jest organizacją pożytku publicznego, która zajmuje się przeciwdziałaniem przemocy w rodzinie i środowisku. Przy ścisłej współpracy z władzami miasta Mszczonów od 2006 roku, stowarzyszenie prowadziło schronisko dla ofiar przemocy w rodzinie i środowisku w miejscowości Gąba. Placówka świadczyła pomoc w postaci całodobowego schronienia, pomocy prawnej, psychologicznej i pedagogicznej. Profesjonalna pomoc kierowana była zarówno do osób dorosłych, jak i dzieci- świadków przemocy. W chwili obecnej Stowarzyszenie Filos skupia swoje działania na aktywności edukacyjnej i profilaktycznej, a także świadczy porady w zakresie prawnym i psychologicznym.

W 2015 roku Stowarzyszenie prowadzi kampanie informacyjne na terenie Gminy Mszczonów. Poniżej prezentujemy materiały i zapraszamy do lektury.

Ulotki

plakat.pdf
plakat-34.pdf
ul-do-ofiar.pdf
ul-do-swiadkow.pdf

Jeśli potrzebujesz wsparcia lub jesteś świadkiem przemocy zadzwoń lub wyślij sms z prośbą o kontakt:

Pogotowie Opiekuńcze

Od 1 lipca 2014 roku Stowarzyszenie Filos prowadzi placówkę opiekuńczo- wychowawczą typu interwencyjnego dla dzieci powyżej 10 roku życia. Zapewniamy profesjonalną opiekę dzieciom, które z różnych przyczyn nie mogły pozostać w swoich domach pod opieką rodziców i opiekunów prawnych.Choć nie jest to docelowe miejsce pobytu dzieci staramy się, aby czas spędzony w placówce zapewnił dzieciom poczucie spokoju, bezpieczeństwa i miłych chwil, które koją i wzmacniają. Dzieci są pod opieką profesjonalnej kadry i otrzymują wsparcie pedagogiczne i psychologiczne.

Nasz Patron

Przekaż nam ! % podatku : KRS 00001958
Nasz numer konta :98 9302 0004 0005 8795 2000 0010 Bank Spółdzielczy we Mszczonowie.

Nasza siedziba

Siedziba stowarzyszenia, w której obecnie prowadzone jest również Pogotowie Opiekuńcze znajduje się w malowniczej i pięknej wsi Gąba. Budynek od wielu lat użyczony jest od władz Miasta Mszczonów.

W 2013 roku w placówce został przeprowadzony generalny remont, który sfinansowany został przez stowarzyszeni -Rada Polek oraz Burmistrza Miasta Mszczonów- Grzegorza Kurka.

Zapraszamy do oglądania zdjęć naszej placówki, które można znaleźć w Galerii.

Stowarzyszenie Filos im. Joanny Froehlich

96-320 Gąba ul. Socjalna 1
Gmina Mszczonów
NIP : 8381739596
REGON : 8381739596

Nasi Przyjaciele

Stowarzyszenie Filos im. Joanny Froehlich od wielu lat ściśle współpracuje z władzami miasta Mszczonów.
W ramach swoich działań współpracujemy z: